Katedrala Mostar

MISA ZADUŠNICA ZA POBIJENE U II. SVJETSKOME RATU I PORAĆU – PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA O ŽRTVAMAIZ DOBA KOMUNIZMA

ZbornikU srijedu, 12. veljače, u 18 sati u katedrali Marije Majke Crkve i Kraljice neba u Mostaru održana je Sveta misa zadušnica za pobijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, koju je predvodio biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović uz sumisništvo biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića i vojnog biskupa u BiH mons. dr. Tome Vukšića i dvadesetak svećenika te zamjetan broj puka Božjega. Nakon toga je u Velikoj katedralnoj dvorani predstavljen zbornik „Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine“.

Svetu misnu zadušnicu i predstavljanje, glazbeno su popratili članovi Velikog mješovitog katedralnog zbora Marija pod ravnanjem maestra don Nike Luburića i uz orguljsku pratnju s. Mateje Krešić. Voditelj programa bio je fra Miljenko Stojić.

Na početku programa nazočne je pozdravio biskup Perić, koji je podsjetio kako je išao postupak za proglašenje blaženim Alojzija Stepinca i kako je iz Vatikana stigla vijest da će Blaženi Alojzije uskoro biti proglašen svetim te je izrazio nadu kako će i neke od žrtava iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije jednoga dana biti proglašene mučenicima, odnosno blaženicima i svecima.

Prvi govornik, biskup Vukšić, u svom izlaganju progovorio je o stradanju crkvenih osoba i vjernika u BiH te o mogućim blaženicima i svecima. U postotcima je izrazio gubitke pojedinih crkvenih zajednica: »Kad se gubitci svih pojedinih zajednica usporede s ukupnim brojem članova, koje su te iste zajednice bez ovih gubitaka mogle imati 1945., onda je Banjalučka biskupija izgubila čak 41,93% svojih svećenika, Mostarsko-Trebinjska 40%, hercegovački franjevci 36,77%, bosanski franjevci 24,47%, Vrhbosanska nadbiskupija 21,95% i trapisti 5%.«

Dr. Marko Tokić govorio je o samom zborniku, koji se sastoji od radova s međunarodnog simpozija održanog u Zagrebu 25. i 26. travnja 2012. pod nazivom »Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine«. Nastojeći u slušateljima potaknuti zanimanje za zbornik, pored općih podataka o njemu, iznio je i pojedine zanimljivosti i navode koje je smatrao bitnima za razumijevanje njegova sadržaja.

Biskup Bogović govorio je o radu Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Ukratko je predstavio povijest rada ove Komisije te iznio najvažnije stavke njezina djelovanja, posebno se osvrnuvši na popis svih žrtava komunističke vladavine, koji će se, u suradnji sa župnicima, provesti u svim biskupijama i nadbiskupijama. Naglasio je kako bi Crkva trebala popisati samo mučenike, ali budući da državne vlasti ne provode popis ostalih žrtava, Crkva će popisati sve pobijene katolike. Biskup Bogović izrazio je zadovoljstvo ovim održanim skupom, koji je bio jako dobro posjećen, te se nada kako će imati odjeka u daljnjem radu Komisije HBK i BK BiH, a posebno pri provođenju popisa žrtava.