Katedrala Mostar

DUHOVI – SV. KRIZMA U MOSTARU

DSC_3324Na svetkovinu Treće Božanske Osobe – Duha Svetoga posebno je svečano u Mostaru. Prostran Gospin trg ispred katedrale Marije Majke Crkve i Kraljice neba i zemlje taj dan postane pretijesan da primi više tisuća vjernika koji žele sudjelovati u ovom slavlju. Jedva da se osigura mjesto za krizmanike i njihove kumove. Roditelji, rodbina i prijatelji ispune dobar dio prostora parkirališta i svu raspoloživu hladovinu, a mnogi se ne žale ni na jako pro/ljetno sunce ni na dvosatno stajanje sve kako bi, ne samo molitvom u srcu nego i očinjim vidom, pratili svoje sinove i kćeri u ovom njihovu posebnu i jedinstvenu danu. Tako je bilo i ove godine, 8. lipnja. Mostarski župnici, msgr. Luka Pavlović iz Katedrale, fra Josip Vlašić iz Svetoga Petra i Pavla, don Krešo Puljić iz Svetoga Tome, don Ivan Perić iz Svetoga Marka i Svetoga Luke, don Ivica Boras iz Svetoga Mateja i don Mladen Šutalo iz Svetoga Ivana, biskupu su Ratku predstavili 491 krizmanika i krizmanicu. Primjetno je kako je ove godine broj krizmanika manji za 136 (doduše, 22 Mostarca krizmala su se na Gorancima 25. svibnja). Prošle godine bijaše ih 627 upisanih. Ostaje pitanje razloga tomu. Je li to iznimka ili se pošlo silaznom putanjom kako naznačuje i civilne statistike.

U pratnji ministranata i zvuke zvona ulazna procesija, u kojoj su uza spomenute župnike bili i župni vikari fra Marko Jurič, don Davor Berezovski i don Pero Miličević te krizmatelji msgr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij; i don Željko Majić, generalni vikar, pošla je iz katedralne kripte sv. Josipa na Gospin trg. Pjevao je veliki katedralni zbor pod ravnanjem don Nike Luburića, zborovođe. Prije početka misnoga slavlja pozdrav predsjedatelju, krizmateljima, svećenicima, kumovima, roditeljima i svim vjernicima u ime svih krizmanika uputila je jedna krizmanica, a krizmanik u znak dobrodošlice pružio cvijeće. Nakon njega, u ime svih župnika, sve je pozdravio katedralni župnik i dekan msgr. Luka Pavlović kojega je biskup ovlastio da dijeli sv. potvrde. Ceremonijama je ravnao don Mile Vidić, katedralni kapelan, kojemu pomažu i sjemeništarci koji su nakon uspješno završene školske godine otpočeli ljetni odmor. Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su krizmanici, a Evanđelje je navijestio đakon don Tomislav Zubac. Biskup je u propovijedi, u prvom redu krizmanicima a onda i svim krizmanima, govorio o naravnim porivima – Sedam glavnih grijeha, i o nadnaravnim darovima – Sedam darova Duha Svetoga. Cjelovita biskupova propovijed na kraju ovoga izvješća.
DSC_4361Četvorica krizmatelja 491 put: Primi pečat dara Duha Svetoga. A krizmanici pripremljeno i spremno: Amen. Mir tebi. I s duhom tvojim. Imena mahom biblijska i kršćanska, što biskup primjećuje i javno pohvaljuje. Blagi povjetarac ublažuje jako mostarsko sunce. Sve teče u najboljem redu. Na pričest uz krizmanike njihovi kumovi i nemali broj ostalih misara. Potpuno sjedinjenje s euharistijskim Isusom. I pouzdana vjera da će Bog Otac sve očinski i obilno blagosloviti!
Prije završnoga misnog blagoslova domaćin don Luka zahvaljuje biskupima, krizmateljima, svećenicima, krizmanicima, ministrantima, pjevačima i svima koji su pridonijeli da se ovo slavlje odvija dostojanstveno u savršenu miru i redu. Ne zaboravlja djelatnike Policijske uprave u Mostaru koji su osiguravali promet tako da s obližnje glavne ceste buka vozila nije ometala krizmenu atmosferu, zatim zahvaljuje djelatnicima mostarskoga Doma zdravlja koji su bili na raspolaganju za medicinsku intervenciju, koje, srećom Božjom, nije trebalo. A biskup je pozvao sve krizmanike i njihove roditelje da zadrže duhovsko ozračje i poslije podne, i uvečer, odričući se đavla i njegova i njegova sjaja, kako su obećali prije primanja sakramenta sv. krizme. U nekim se gradovima počela uvoditi zla praksa da se te iste večeri ti isti mladi nađu u „diskačima“. Biskup je pozvao roditelje da se ne prepuštaju uzrečici: „Mlado – ludo!“ Dobro: mlado, ali zašto: ludo? – ako se svi trudimo da nam krizmanici budu: mudri, razboriti, s darom znanja i pravoga savjeta, jaki, pobožni i bogobojazni!? Prije podne s Duhom Svetim, a uvečer sa zloduhom grijeha, sve sa znanjem i dopuštenjem njihovih roditelja!?