Katedrala Mostar

POTPUNI OPROST U GODINI MILOSRĐA

245Osim Svetih vrata, tradicionalna su jubilejska obilježja hodočašća i oprost. Iz riznice duhovnih dobara Crkve u Godini milosrđa, posebno mjesto ima potpuni oprost koji se odnosi na vremenitu kaznu. Budući da je u Jubileju riječ o nastojanju oko svetosti i čistoće duše, na tome je putu od velike koristi dar oprosta što ga Crkva, snagom koju joj je dao Krist, pruža svima koji ispune tražene uvjete.
Svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida naše zajedništvo s Bogom i lišava nas vječnog života. Oproštenje od vječne kazne ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom po sakramentu ispovijedi. Pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji bilo poslije smrti u čistilištu. Oprost je dakle otpuštenje vremenite kazne za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi. Naglasimo kako ove dvije kazne nisu Božja osveta, već posljedica same naravi grijeha. Oprost se dobiva po Crkvi koja se snagom vlasti “vezivanja i odrješivanja” koju je primila od Isusa Krista, zauzima za vjernika otvarajući mu riznicu zasluga Krista i svetaca da od Oca milosrđa dobije otpuštenje vremenitih kazni za grijehe. Crkva time želi ne samo doći u pomoć vjerniku, već ga potaknuti na djela pobožnosti, pokore i djelotvorne ljubavi. U oprostu se opraštaju vremenite kazne zaslužene do tog trenutka.
Da bi netko bio u stanju dobiti oprost mora biti kršten i u stanju milosti nakon što je ispunio propisane uvjete za primanje oprosta, te imati iskrenu nakanu steći oprost i izvršiti naložena djela. Oprost može biti djelomičan ili potpun. Svaki vjernik može bilo djelomični bilo potpuni oprost dobiti za sebe ili namijeniti za pokojne. Za primanje potpunog oprosta u našoj katedrali koji se može dobiti samo jednom u danu nužno je:
1. Sakramentalna ispovijed – potrebna prije nego se želi primiti oprost.
2. Euharistijska (Sveta) pričest – na dan kada se želi primiti oprost.
3. Molitva na papinu nakanu – Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo (ili druga molitva ili zaziv Blaženoj Djevici Mariji), te Slava Ocu, na dan kada se želi primiti oprost.
4. Izvršiti djelo naznačeno za potpuni oprost – u ovom posebnom slučaju sudjelovati na sv. Misi i pobožnostima  u Godini milosrđa u jubilejskoj crkvi (npr. našoj Katedrali).
5. Isključiti svaku naklonost ili pomisao na grijeh, makar bio i lak.
Oprost je djelomičan ako nedostaje uvjet potpunog odricanja od grijeha a ispunjeni su svi ostali. Naravno, vrsta stečenog oprosta ostaje tajna i poznata je samo Bogu.
Oni vjernici koji zbog bolesti ili nekih drugih ozbiljnih razloga ne mogu izaći iz kuće mogu primiti potpuni oprost, ako su sjedinjeni u duhu i u molitvi s vjernicima na dotičnim mjestima, naročito onda kada se putem radija ili televizije, prenose liturgijska slavlja iz neke jubilejske crkve, te kada izmole Oče naš, Vjerovanje ili neku drugu molitvu, prikazujući svoje trpljenje, bolest i teškoće na nakane Svetog Oca i koje su za Crkvu posebno važne u Svetoj godini milosrđa.