Katedrala Mostar

BLAGOSLOVLJENA KAPELICA U ČAST SVIH SVETIH NA MASLINAMA

Na poziv katedralnoga župnika msgr. Luke Pavlovića mjesni je biskup Ratko Perić na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga 2018. u 11.00 sati, zajedno s istim župnikom, te župnikom Sv. Petra i Pavla fra Božom Milićem i katedralnim župnim vikarom don Davorom Berezovskim, slavio sv. Misu pred novom kapelicom na groblju „Masline“ u Mostaru.

Okupio se silan svijet na groblju, uglavnom kod okićenih grobova svojih najbližih. Nakon župnikova pozdrava svima sabranima na maslinskom groblju i zahvale onima koji su pomogli sagraditi novu kapelicu kao i onima koji su uredili širi pristup kapelici s glavne ceste, biskup je izmolio blagoslovnu molitvu i poškropio stakla kapelice. A prije Prikazanja blagoslovio je i novi drveni pomični oltar. Kapelica je ograđena staklom da ima svjetla sa svake strane tako da se može lako pratiti sve što se u njoj odvija. Ipak za ovu zgodu oltar je iznesen pred vrata kapelice. Gotovo stalno rominjanje kiše kao da je naznačivalo obilan Božji blagoslov s nebesa.

Biskup je u propovijedi, podsjetivši na prvi članak Vjerovanja: da je Bog stvoritelj vidljivoga i nevidljivoga svijeta, spomenuo da svako svjesno i slobodno stvorenje mora proći Božju provjeru na kojoj će ponizno priznati svoju ovisnost o Bogu ili će se oholo od Stvoritelja udaljiti i tako za svu vječnost unesrećiti. Ljude čeka trostruko stanje nakon smrti. Jedni, koji su na ovome svijetu svjesno i namjerno Bogu okrenuli leđa, izabrali su put koji vodi onamo gdje je „plač i škrgut zuba“; druge, koji su se na zemlji savjesno držali Božjih zapovijedi, čeka ulazak u „radost Gospodara“ svoga; a treći, koji nisu tako griješili da zaslužuju paklene muke, ali ni tako dobro djelovali da odmah zaslužuju rajsko blaženstvo, prolaze kroz vatrenu patnju u kojoj se pročišćuju njihove duše. Živi mogu pomoći pokojnima u fazi njihova pročišćenja. Najviše molitvom, osobito prikazivanjem sv. Mise. Vjernici napose mole sve Svete, proglašene i neproglašene, da pomognu iz svoje „slavne Crkve“ onima koji su u „trpećoj Crkvi“ u čistilištu i u „vojujućoj Crkvi“ na zemlji. Ljudi ne mogu nikako shvatiti da jednaka sudbina može čekati onoga koji je svega svoga života sijao smrt oko sebe, i onoga koji je svega svoga života sijao dobro oko sebe. Božji je sud spontan cilj i zahtjev ljudskoga razmišljanja i djelovanja.

Biskup je u pismu župniku odredio da nova kapelica bude namijenjena u čast Svih Svetih. Neka svi Blaženi i Sveti zagovaraju sve vjerne mrtve da svi ugledaju lice Božje, i neka pomognu i svima vjernima živima da svojim vjerovanjem i djelovanjem na ovome svijetu duše njihove postignu život vječni u nebu, kojima će se o Sudnjem danu pridružiti i uskrsla tijela, kako nas poučava posljednji članak Vjerovanja.