Katedrala Mostar

Prvi nastup HKUD Katedrala-Mostar

Na poticaj našeg katedralnog župnika don Josipa Galića od veljače 2023. godine pri našoj katedralnoj župi djeluje HKUD Katedrala. Djeluje u dvije sekcije plesno-pjevačkoj i tamburaškoj. HKUD broji četrdeset malih plesača i 15 tamburaša. Dob plesača je od 3 do 10 godina, uzrast tamburaša je 10 do 15 godina.
Voditeljica plesne grupe je gospođa Cecilija Vidović, članica slavnog i već proslavljenog HKUD Rodoč a voditelj tamburaša je mo. Don Dragan Filipović. Tamburaški sastav ima na raspolaganju 20 instrumenata. Tamburaški instrumenti su svi novi i vrlo kvalitetni, izradio ih je gospodin Žmegač iz Varaždina. Plesačima su probe redovno utorkom u 19 sati, a tamburašima subotom u 9 sati.
Iako naše HKUD djeluje tek 4 mjeseca vidni su već i rezultati. Došlo je vrijeme da se i pokaže nešto od naučenog. Na poziv bjelopoljskog župnika don Rajka Markovića, rado smo se odazvali na nastup u Potoke. Inače župna zajednica u Potocima slavi svoj župni titular Presveto Srce Isusovo. Za tu prigodu ova se župna zajednica priprema trodnevnicom. U sklopu prve večeri trodnevnice, nakon pobožnosti i svete Mise, priređena je i smotra folklora u župnom dvorištu. Između ostalih nastupilo je i naše Društvo. Naše HKUD je sigurno ne samo tu večer, nego i šire, najmlađe društvo, ne samo po datumu utemeljenja, nego po starosnoj dobi. Nastup je bio odličan, maleni su izazvali silne simpatije kod prisutnog mnoštva. Hvala našim bjelopoljskim domaćinima na pozivu i na srdačnom prijemu.