Katedrala Mostar

PORUKA GENERALNOG VIKARA MONS. ŽELJKA MAJIĆA PRIGODOM ZAVRŠETKA GODINE VJERE

godina vjere_crvenaPoštovani svećenici, redovnici i redovnice! Dragi vjernici!

Godina vjere. Na poziv pape u miru Benedikta XVI., prije nešto više od godine dana – 13. i 14. listopada 2012. – započeli smo slavlje Godine vjere u našim biskupijama.

„Od samog početka svoje službe kao Petrova nasljednika“, piše papa Benedikt u apostolskom pismu Porta fidei – Vrata vjere, „podsjećao sam na potrebu da se ponovno otkrije put vjere da bi se sve jasnije iznosila na vidjelo radost i obnovljeni zanos susreta s Kristom“ (VV t. 2). Ovo ponovno otkrivanje puta vjere bio je, dakle, poziv i zadaća Godine vjere. S velikom zahvalnošću predobromu Bogu gledamo na svaki onaj bljesak koji je po raznim pastoralnim akcijama, promišljanjima, nagovorima, katehezama i propovijedima, svjedočenjima i dobrim djelima doprinio da se krivousmjereni na pravi put vrate te svi zajedno, obnovljenom snagom, postanemo autentičniji navjestitelji vjere, glasnici nade i svjedoci ljubavi. Jer „uvjerljivo svjedočenje onih koji su, prosvijetljeni u umu i srcu Gospodinovom Riječju, kadri otvoriti srce i um mnogih ljudi u želji za Bogom i pravim životom, životom koji nema kraja“ (VV t. 15), jest zadaća koju nam Isus daje i potreba koju svijet očekuje.

Lumen fidei – Svjetlo vjere. U tijeku slavlja Godine vjere na katedri sv. Petra dogodila se promjena. Papa Benedikt XVI. na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače najavio je, a 28. veljače i povukao se s Petrove stolice te pozvao kardinale da u konklavama izaberu novoga Papu. Oni su to i učinili te 13. ožujka izabrali argentinskoga kardinala Jorgea Mariju Bergoglia kao 266. nasljednika sv. Petra, koji je uzeo ime Franjo. A njih obojica, potaknuti istinom da je „Petrov nasljednik, jučer, danas i sutra, uvijek, naime, pozvan ‘učvršćivati braću’ u onome neizmjernom blagu vjere koje Bog daje svakom čovjeku kao svjetlo na njegovu putu“ (SV t. 7), podarili su nam encikliku Lumen fidei – Svjetlo vjere ističući da „u vjeri, Božjem daru, nadnaravnoj krjeposti koju je on ulio, prepoznajemo da nam je ponuđena velika Ljubav, da nam je upravljena dobra Riječ i da nas, prihvaćajući tu Riječ, koja je Isus Krist, utjelovljena Riječ, Duh Sveti preobražava, prosvjetljuje put prema budućnosti i daje da u nama rastu krila nade kako bismo mogli njime radosno koračati. Jer „vjera, nada i ljubav predstavljaju, u čudesnom spletu, dinamizam kršćanskoga života prema punom zajedništvu s Bogom“ (SV – isto).

Iako se prema apostolskom pismu Vrata vjere, Godina vjere službeno zatvara na svetkovinu Krista Kralja, ona u stvarnosti ne završava nikada. Jer ne možemo sebi  dopustiti odmora nakon ovolika hoda i traženja te se vratiti životu od prije kao da ove Godine nismo uopće ni proživjeli. U t. 15 apostolskoga pisma Papa uprisutnjuje poruku sv. Pavla apostola ljubljenomu sinu Timoteju kojom ga poziva da “teži vjeri” (2 Tim 2,22) istom onom postojanošću kojom je to činio „od malena“ (2 Tim 3,15) te poziva da doživimo taj poziv kao da je upućen svakom do nas, kako se nitko ne bi ulijenio u vjeri. Ona nam je vjerna suputnica na životnom putu koja omogućuje, uvijek iznova, zamjećivati čudesa koja Bog čini za nas. Kao ona koja ima za cilj pomoći nam uočavati znakove vremena u današnjoj povijesti, vjera obvezuje svakoga od nas da postane živi znak prisutnosti Uskrsloga u svijetu.

Enciklika ističe važnu ulogu Crkve i obitelji u životu, rastu i prenošenju vjere. Mi smo u ovim biskupijama Godinu vjere posvetili obnovi obitelji u vjeri. „U obitelji vjera prati sva životna doba, počevši od djetinjstva: djeca se uče uzdati u ljubav svojih roditelja. Zbog toga je toliko važno da roditelji u obitelji njeguju zajedničke izraze vjere, da prate djecu u njihovu rastu u vjeri. Osobito mladi, koji prolaze kroz životno doba koje je tako složeno, bogato i važno za vjeru, moraju osjetiti tu blizinu, potporu i pozornost obitelji i crkvene zajednice na njihovu putu vjere“ (SV, t. 53).

Tu vjeru potrebito je uvijek novom snagom doživjeti, svjedočiti i prenositi: „Prenošenje vjere koja donosi svjetlo za muškarce i žene svih mjesta, odvija se u vremenu, s jednoga naraštaja na drugi. Budući da se vjera rađa iz susreta koji se događa u povijesti i prosvjetljuje naše putovanje u vremenu, ona se morala prenositi tijekom stoljeća. Zahvaljujući neprekinutu lancu svjedočanstava, dana nam je mogućost gledati Isusovo lice“(SV, t. 38).

Neka Godina vjere u nama nastavi živjeti i po nama se prenositi. „Bog javno ispovijeda, svojim konkretnim djelovanjem, svoju prisutnost među nama, svoju želju da odnose među ljudima učini čvrstima“ (SV, t. 55)  Danas, na svetkovinu Krista Kralja, u kojoj na vidljiv način završavamo s Jubilejom Godine vjere, mi po poruci ove Svetkovine, da je Krist isti danas, jučer i uvijeke, da su njegova vremena, da je on Početak i Svršetak, obnovljenom snagom vjere s Kristom Gospodinom nastavljamo  koračati putem vjere u svjetlu koje je sam Gospodin.

Stoga zajedno s Petrom naših dana upravimo molitve nebeskoj majci Mariji, Majci Crkve i Majci naše vjere:

Pomozi, Majko, našu vjeru! Otvori nam uši za Riječ, da čujemo Božju riječ i prepoznamo Božji glas i Božji poziv. Probudi u nam želju da slijedimo njegove korake, da izađemo iz svoje zemlje i prihvatimo njegovo obećanje. Pomozi nam da nas dotakne njegova ljubav da bismo ga mogli dotaknuti svojom vjerom. Pomozi nam da se potpuno pouzdamo u njega, da vjerujemo u njegovu ljubav, nada sve u trenutcima nevolje i križa, kada je naša vjera pozvana rasti.

Posij u našu vjeru radost Uskrsloga. Podsjeti nas da onaj koji vjeruje nikada nije sam. Nauči nas gledati Isusovim očima, da on bude svjetlo na našem putu. I da to svjetlo vjere sve više raste u nama kako bi svanuo onaj dan koji ne poznaje zalaska, koji je sam Krist, tvoj Sin, naš Gospodin!

Don Željko Majić, generalni vikar