Katedrala Mostar

KATEDRALNI ZBOR MLADIH NA MARIJAFESTU U SARAJEVU

IMG_9465U subotu, 10. svibnja održan je prvi festival duhovne glazbe pod nazivom “Marijafest BiH”. Festival je okupio 12 glazbenih skupina s područja Bosne i Hercegovine, a održao se u sportskoj dvorani NCM “Ivan Pavao II.” u izgradnji.
Program Festivala počeo je u 13 sati sv. misnim slavljem koje je predvodio Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uz koncelebraciju dr. Šime Maršića, ravnatelja NCM “Ivan Pavao II.”, p. Mate Anića, ravnatelja Radio Marije BiH i još nekoliko svećenika. Pjesmom su misu animirali članovi benda “Novo nebo” iz Zenice. U propovijedi kardinal se osvrnuo na poruke Ivana Pavla II. i život bl. Ivana Merza čiji se spomendan toga dana slavio. Pred mlade je kao uzora stavio upravo ovog blaženika, koji je prvi laik s naših prostora koji je proglašen blaženim.
Nakon Misnog slavlja i ručka, uslijedila je glazbena radionica, koju su vodili vlč. Marko Stanušić, profesor glazbe na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i Danijela i Zoran Ćurić, voditelji benda “Novo nebo” iz Zenice. Kroz radionicu vlč. Marko govorio je o važnosti liturgijske glazbe, zborova i bendova mladih koji uveličavaju misna slavlja, dok su Danijela i Zoran prenijeli svoje dugogodišnje iskustvo rada s bendom “Novo nebo”, snimanja albuma, te načina funkcioniranja jednog benda ili zbora uopće.
Sam Festival počeo je u 17 sati. Voditelji su bili Daniela Vidović, djelatnica Radio Marije BiH i Josip Milanović, djelatnik NCM-a Ivan Pavao II. Nastupilo je 11 skupina: Bend Antonius (Frama Sarajevo); Semper magis (Internat KŠC-a Sv. Josip – Sarajevo); VIS BisSAnto (Bistrik – Sarajevo); Mladi župe Imena Marijina (Gromiljak); Sv. Josip – Katedrla Mostar; Mladi Opće-realne gimnazije KŠC-a Sarajevo; VIS Jukić (Sarajevo); DominikS (Žepče); Mladi župe sv. Stjepana (Gabela); Emaus (Sarajevo); Mariathon (Sarajevo). Sve skupine izvele su po dvije skladbe, a na kraju Festivala svim izvođačima podijeljene su zahvalnice za sudjelovanje. Naši mladi su se prestavili s dvje skaldbe “Sa krša ovog” i “Navještenje”.

IMG_9431Poziv na “Marijafest BiH“ bio je otvoren svima mladima, bez obzira kojim župama i zajednicama mladih pripadali. Još jedna njegova posebnost bila je revijalni, tj. ne natjecateljski karakter, kao i da za prijavu i nastup nije bila potrebna nova pjesma koja nije nigdje izvođena. Naime, organizatori su se vodili idejom i željom da se i kroz ovaj vid susreta, mladi još više angažiraju na polju glazbe u svojim župama, a za nadati se da će im ovo iskustvo, kao i predavanja u sklopu radionice pomoći u tome.
Ovogodišnji „Marijafest BiH“ ujedno se pokazao i kao dobra prilika proslave kanonizacije Ivana Pavla II. čije ime Nadbiskupijski centar za pastoral mladih i nosi, a koji je, uz to što je bio veliki prijatelj mladih, svoj pontifikat stavio pod zaštitu Blaženoj Djevici Mariji s geslom “Totus tuus – Sav tvoj”. Tijekom Festivala projicirana je prezentacija s fotografijama i citatima sv. Ivana Pavla II., s posebnim naglaskom na poruke ovoga sveca mladima i Bosni i Hercegovini.
Organizatori vjeruju da je ovaj Festival bio korisno iskustvo svim sudionicima, poticaj nastavku djelovanja u njihovim župnim zajednicama, razvijanju njihovih talenata, njegovanju suvremene duhovne glazbe, te širenju kršćanskih vrijednosti. Nakon Festivala za sve sudionike i goste upriličen je domjenak.