Katedrala Mostar

34. OBLJETNICA POSVETE MOSTARSKE KATEDRALE

IMG_2708Prije 34 godine, na blagdan Uzvišenja Sv. Križa, na velikom crkvenom slavlju posvećena je mostarska katedrala Marije Majke Crkve i Kraljice neba i zemlje. Na slavlje su pristigla i dvojica rimskih kardinala: Franjo Šeper, prefekt Kongregacije za nauk vjere, i Agnelo Rossi, prefekt Kongregacije za širenje vjere. Kardinal Šeper posvetio je katedralu, a kardinal Rossi oltar koji je darovao papa Pavao VI. Za vrijeme sv. Mise dotadašnji mostarsko-duvanjski biskup msgr. Petar Čule predao je pastirski štap svomu dugogodišnjem koadjutoru msgr. Pavlu Žaniću.

Toga svečanog čina, na početku sv. Mise, prisjetio se predvoditelj ovogodišnjega misnog slavlja, nasljednik biskupȃ Petra i Pavla, msgr. Ratko Perić, koji je, u suslavlju s 26 svećenika, među kojima sedmorica dekana, uz asistenciju katedralnih ministranata, bogoslova i sjemeništaraca, uza sudjelovanje velikoga mnoštva vjernika među kojima je bio zapažen broj redovnica i redovničkih pripravnica raznih kongregacija koje u Hercegovini djeluju, predvodio večernju sv. Misu zahvalnicu za dar katedrale. Okupljeni svećenici i vjernici molili su i za svoga duhovnoga pastira koji je na blagdan Uzvišenja Sv. Križa 1992. godine u župnoj crkvi u Neumu zaređen za biskupa te zajedno s njim zahvaljivali Bogu i na daru 45 godina njegova svećeničkog služenja Kristovoj Crkvi. Pjevne dijelove sv. Mise predvodio je veliki katedralni zbor „Marija“ potpomognut prigodnim orkestrom, a sve pod ravnanjem don Nike Luburića, katedralnoga zborovođe.

Prije završnoga misnog blagoslova, katedrali – svečarici, biskupu Ratku, pastoralnom osoblju i svim vjernicima riječ čestitke i zahvale, u ime svega svećenstva, redovništva i vjernika hercegovačkih biskupija, uputio je generalni vikar don Željko Majić. Hercegovačku franjevačku provinciju i oca provincijala na ovom slavlju predstavljao je definitor, tihaljski župnik i grudski dekan, fra Branimir Musa koji je riječi čestitke biskupu Ratku uputio kod bratskoga stola koji je za sve svećenike priređen u zgradi Biskupije. Opširniji izvještaj i biskupova homilija može se pročitati ovdje.