Katedrala Mostar

ĐAKONSKO REĐENJE JOSIPA ČULE I POSVETA CRKVE U KRUŠEVU

polozenje_rukuU nedjelju, 26. listopada u župi Kruševo nedaleko od Mostara, posvećena je župna crkva sv. Ilije proroka te za đakona zaređen bogoslov Josip Čule, a ujedno je obilježeno 90 godina od osnutka župe i 25 godina župnikovanja don Ljube Planinića. Misno slavlje predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić koji je u propovijedi najprije govorio o hramu, a u drugom dijelu o kvalitetama dobra suradnika, ređenika, tj. đakona i svećenika.

Kazavši kako kršćani grade crkve, „veličanstvene carske crkve zvane bazilike ili katedrale“ kao izraz svoje ljudske i kršćanske vjere, vještine i genijalnosti, podsjetio je da se na ovom „našem potresnom tlu“ obično ne posvećuju crkve zbog toga što se „svako toliko ruše u ratovima“. „Ali ne damo se: crkve i gradimo i Bogu ih posvećujemo da u njih dolazimo i na oltaru Misnu žrtvu prikazujemo, sakramente primamo, pjesmom i molitvom Boga hvalimo i njemu zahvaljujemo. Tako se večeras posvećuje ova obnovljena crkva. Ali uzalud bismo crkve gradili i posvećivali kada ne bismo imali koga od vjernika posvetiti: jučer Marina, danas Josipa a sutra Damira koje redimo za đakone, a u svoje vrijeme i za svećenike, bude li volja Božja“, kazao je biskup Perić.

Govoreći o dijelu iz Knjige Izlaska, koji govori da je Mojsije birao svoje savjetnike po kriteriju umnosti, uglednosti te uvježbanosti i iskusnosti, obratio se ređeniku te mu kazao: „Josipe, ti ovim đakonskim ređenjem tek počinješ svoj posvećeni život, gdje ćeš moći pokazati koliko one srednjoškolske i fakultetske dobre ocjene možeš pretočiti u praksu, koliko svojim primjerom možeš biti na ugled drugima i svojim čestitim iskustvom poučavati druge. Bilo ti sretno i s Božjom pomoću!“.

djakonJosipov je pripremni put na svećeništvo pročitao don Ivan Štironja, povjerenik za duhovna zvanja, a biskup Perić u ovoj posvećenoj crkvi je kao prvi liturgijski čin potom podijelio sakrament reda đakonata kandidatu Josipu.

Don Ante Romić, koji je župnikovao u Kruševu od 1932. do 1963., sagradio je do rata novu crkvu koja je u ratno doba bila oštećena. Dovršena je tek šezdesetih godina prošloga stoljeća. Ponovno oštećena vremenom i domovinskim ratom, vapila je za obnovom. Župnik don Ljubo Planinić šest je godina sustavno radio na njezinoj temeljitoj obnovi uz pomoć brojnih radnika i dobročinitelja. Opširniji izvještaj može se pročitati na linku: KRUŠEVO: JOSIP ČULE ĐAKON