Katedrala Mostar

SVEĆENIČKO REĐENJE

ReđenjeU ponedjeljak, 29. lipnja 2015., na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski administrator Trebinjsko-mrkanjski mons. Ratko Perić zaredio je šestoricu đakona za svećenike, javlja KIUM. Dvojica su ređeni za Mostarsko-duvanjsku biskupiju, jedan za Trebinjsko-mrkansku biskupiju te trojica za Hercegovačku franjevačku provinciju. Koncelebriralo je 55 svećenika.

Biskup je u svojoj propovijedi zahvalio Bogu koji je Crkvi darovao milost šestorice svećenika, kao i roditeljima preko kojih Bog daruje život. Govoreći o službi naučavanja, upravljanja i posvećivanja, biskup je poručio ređenicima: „Dragi đakoni, uskoro prezbiteri! Za koji trenutak vi ćete po prvi put, zaređeni, prinijeti žrtvu okajnicu na Kristovu oltaru. Presveta Euharistija neka bude izvor i središte vašega duhovnog i crkvenog života. Ljubiti Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu, klanjajte mu se i dijelite ga dušama koje za njim čeznu. Zadaća naučavanja i upravljanja moguća je samo u potpunoj ovisnosti o zadaći posvećivanja. Svijet je premještao Akropole i Kapitolije. Kalvarija, koja je bila i ostala za ovaj svijet mjesto ludosti i sablazni, ne premješta se, nego se u svaki djelić svijeta danomice uprisutnjuje i unatoč svemu ostaje ono što u sebi jest: znak i sila spasenja. Svećenik, uronjenik u Krista, u ljubav Srca Isusova, prvi je pozvan ovaj znak spasenja utiskivati u ljudske duše. Sretni i blagoslovljeni, donosite sreću i blagoslov Božji svima kojima budete crkvenim dekretom poslani!“

Nakon propovijedi uslijedio je obred ređenja. Nakon što je franjevce s važnim životnim podatcima i rezultatima kanonskih izvida narodu predstavio fra Mate Dragićević, tajnik Provincije, a biskupijske kandidate don Ivan Štironja, povjerenik za duhovna zvanja u biskupijama, biskup Ratko je zaredio đakone za prezbitere.

Za Mostarsko-duvanjsku biskupiju zaređeni su: don Josip Čule iz Kruševa i don Marin Skender iz Bijeloga Polja kod Mostara.

Za Trebinjsko-mrkansku biskupiju zaređen je don Damir Pažin iz Stoca.

Za Hercegovačku franjevačku provinciju zaređeni su: fra Perica Ostojić iz Čitluka, fra Marin Karačić iz Širokog Brijega, fra Ivan Marić iz Čitluka

Cjelokupnu biskupovu propovijed možete pročitati na linku: BISKUPOVA PROPOVIJED REĐENICIMA ZA PREZBITERAT 2015.