Katedrala Mostar

OTVORENA GODINA MILOSRĐA

IMG_4073Na Treću nedjelju Došašća, 13. prosinca 2015., u 18.00 sati navečer, biskup Ratko Perić otvorio je mostarska katedralna „vrata milosrđa“ i time inaugurirao Izvanrednu jubilarnu godinu u hercegovačkim  biskupijama. Istoga dana biskupovi su delegati u trebinjskoj katedrali, biskupijskim svetištima Presvetoga Srca Isusova u Studencima i Kraljice mira na Hrasnu, te u samostanskim župnim crkvama u Mostaru, Duvnu, Humcu, Konjicu i Širokom Brijegu otvorili „vrata milosrđa“.
Papa Franjo u više je navrata i na više načina u svojim nastupima govorio o Božjem milosrđu prema čovjeku i čovječanstvu. Sveti je Otac za svoje biskupsko geslo (1992.), a onda i za papinsko (2013.), odabrao riječi: “Miserando atque eligendo”, preuzeto iz homilije sv. Bede Časnoga, crkvenoga naučitelja, o izboru sv. Mateja apostola: “Vidio je carinika, a kako je gledao pun smilovanja i odabirući, reče mu: Slijedi me” (Časoslov, IV., str. 1086).
S biskupom Ratkom koncelebrirali su župnik don Luka i kapelani don Davor i don Josip te tajnik don Marin. Zajedno s ostalom ministrantskom asistencijom svi su iz sakristije došli u procesiji pred glavni ulaz katedrale. Tu je biskup izgovorio propisane molitve, zazvavši Božje milosrđe na sve. Nakon pročitana Evanđelja po sv. Luki (15,1-7) o većoj nebeskoj radosti zbog jednoga grješnika nego li zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja, pročitan je i uvod iz Papina pisma „Lice milosrđa“. Zatim je, izgovorivši riječi: Otvorite širom vrata pravde, ući ćemo, Gospodinu zahvaliti (Ps 118,19) i, otvarajući vrata, dodao: „Ovo su vrata Gospodnja: kroz njih ulazimo da bismo zadobili milosrđe i oproštenje“. IMG_4117Stupivši u katedralu, pokazao je Evanđelistar prema gradu i prema narodu. Katedrala je bila puna vjernika. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom don Nike Luburića. Okadivši oltar, biskup je blagoslovio vodu i njome poškropio sebe, koncelebrante i sav puk Božji. Ulazak izvana na vrata milosrđa simbolizira naš ljudski ulazak u dvoranu svjetla, u prostore Božjega milosrđa koje se stječe iskrenim kajanjem i sakramentnom ispovijeđu svojih grijeha.
Biskup je u nedjeljnoj homiliji govorio o načinu kako se može uspješno prakticirati ova Izvanredna jubilarna godina božanskoga milosrđa. Počinjemo upravo Nedjeljom Caritasa koji je u službi nevoljnih i nemoćnih.
Po čemu nam je značajan Ivanov biblijski lik? Po tome što je u judejskoj pustinji na pitanja naroda odgovarao istinito, ponizno, savjesno, proročki.
Što nam je činiti? – pitali su pojedini staleži mnoštva. Ivan određuje: „Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema“ –
IMG_4132Eto prvoga tjelesnog djela milosrđa!
Drugo: „U koga ima hrane, neka učini isto tako“.
Treće, carinicima: Ne uzimajte više poreza nego što vam je određeno!
Četvrto, vojnicima: Nikomu ne činite nasilja! Ne sudjelujte u agresiji na druge!
Peto, nikoga krivo ne prijavljujte!
Šesto, budite zadovoljni svojom plaćom! (Lk 3,10-18).
Bi li i nama danas Ivan ponovio sve isto i još ponešto dodao što je nama vlastito?
„A meni bi Ivan rekao: To što propovijedaš, samo praktično obdržavaj!“