Katedrala Mostar

KORIZMA – POZIV NA VRŠENJE DJELA MILOSRĐA

rukeNakon što je proglasio Svetu godinu milosrđa papa Franjo zamolio je sve vjernike da čine djela milosrđa tijekom: “Trebamo neprestano razmatrati djela milosrđa. To je izvor radosti, mira i spokoja. Naše spasenje o tome ovisi. Milosrđe je riječ koja otkriva samo otajstvo Presvetoga Trojstva. Milosrđe je vrhovni i najviši čin u kojem nam Bog pristupa. Milosrđe je temeljni zakon koji izvire iz srca svake osobe koja iskreno gleda u oči svojih braće i sestara na putu vjere. Milosrđe je most koji spaja Boga i čovjeka, otvarajući nam srca nadi da smo voljeni usprkos našoj grešnosti.” (Lice milosrđa 2.)
Papa poziva i na dublje razmišljanje Riječi Božje a posebno onih dijelova koji govore o veličini Božjeg milosrđa:“Moja je goruća želja da tijekom ovog jubileja kršćani razmatraju tjelesna i duhovna djela milosrđa. Bit će to put buđenja naše savjesti, koja je često potopljena pri dodiru sa siromaštvom. Uđimo dublje u srce Evanđelja gdje su siromašni osobito iskusili Božje milosrđe. Isus nas u svojim propovijedima upoznaje s djelima milosrđa kako bi mogli znati živimo li ili ne kao njegovi učenici. Nanovo otkrijmo tjelesna djela milosrđa: hraniti gladne, napojiti žedne, obući gole, dočekati stranca, liječiti bolesne, posjetiti zatvorene, pokopati mrtve. I ne zaboravimo duhovna djela milosrđa: neodlučna savjetovati, neuka poučiti, grješnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvrjedu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi, za žive i mrtve Boga moliti.” (Lice milosrđa 15.)
Većina tjelesnih djela milosrđa uzeta su iz opisa kojeg je naš Gospodin Isus Krist dao o sudnjem danu (Mt 25, 34-46), i iz Knjige Tobijine 1 i 2. Crkva je izvukla listu duhovnih djela milosrđa iz različitih dijelova Biblije, osobito iz Kristovih naučavanja o oprostu, bratskoj opomeni, podnošenju patnje. Oni koji čine djela milosrđa zadobivaju obilje Božje milosti jer, čineći djela milosrđa, izvršavamo Božju volju, pomažemo drugima a zauzvrat Gospodin nam je obećao dati ono što je nama potrebno. Isto tako vršiti djela milosrđa jedan je od načina da se riješimo vremenitih kazni u našim dušama zbog posljedica grijeha koje smo počinili a za koje smo dobili oprost u sv. Ispovijedi. Dobra djela koja možemo svakodnevno činiti: djela su milosrđa, a jedno od Isusovih blaženstava iz Govora na Gori kaže: „Blaženi milosrdni, oni će zadobiti milosrđe.“ (Mt 5, 7).
Štoviše, djela milosrđa pomažu nam napredovati na putu prema svetosti na zemlji i blaženstvu u nebu, jer nas čine sličnijima Isusu, našem uzoru, koji nas je učio kakav treba biti naš stav prema drugima. Sv. Matej donosi nam i ove Isusove riječi: „Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.” (Mt 6, 19-21).
Ako se ponašamo ovako, stjecat ćemo bogatstvo vječnosti, jedino istinski neprocjenjivo bogatstvo. U korizmi mnogi će se odreći različitih stvari, poroka i navezanosti. Ovo milosno korizmeno vrijeme koje smo započeli, prigoda je da intenzivnije  kao plod odricanja zauzvrat činimo djela milosrđa bližnjima. Svima bio blagoslovljen korizmeni hod u vršenju dobra i djela milosrđa!