Katedrala Mostar

TUMAČENJE SLIKE MILOSRDNOG ISUSA

milosrdni_isusU poljskom gradu Plocku, 22. veljače 1931. redovnica Kongregacije Naše Gospe od Milosrđa, sestra Faustina Kowalska imala je prvo viđenje Milosrdnog Isusa. U toj viziji Krist je izrazio svoju želju da se naslika Njegova slika te da ispod nje budu napisane riječi: “Isuse, ja se uzdam u Te. O tome sv. Faustina piše u svom Dnevniku:
“Navečer, kad sam bila u ćeliji, ugledala sam Isusa, Gospodina, u bijeloj odjeći. Jedna ruka je podignuta za blagoslov, druga je dodirivala odjeću na grudima. Iz otvorenog djela odjeće na prsima izlazile su dvije velike zrake: crvena i bijela. Šuteći promatrah Gospodina. Moja je duša bila prožeta strahom, ali i velikom radošću. Nakon nekog vremena Isus mi reče: Naslikaj sliku prema onom što vidiš, s potpisom: Isuse, ja se uzdam u Te. Ja želim da se ta slika štuje, najprije u vašoj kapeli, a onda u cijelom svijetu.” (Dnevnik Faustine Kowalske br. 47).
Slika dakle predstavlja Uskrslog Krista na čijim su rukama i stopalima vidljivi znaci pribijanja na križ. Iz Njegova probodena srca, koje se ne vidi, izlaze dvije zrake: crvena i bijela. Kada je sestra Faustina zapitala za značenje tih zraka, Isus joj je objasnio da bijela zraka označava vodu koja opravdava duše, a crvena krv koja daje život dušama: “Ove dvije zrake izlile su se iz dubine Moga nježnog milosrđa kada je koplje otvorilo, Moje umiruće Srce na križu.” (Dnevnik Faustine Kowalske br. 299).
Drugim riječima, te dvije zrake označavaju sakramente, ali i svetu Crkvu rođenu iz probodenoga Krista, te darove Duha Svetoga, dok je voda simbol Svetoga pisma: “Blago onome tko se utekne njihovoj zaštiti jer se tada na njih neće spustiti Božja ruka pravde”  obećao je Isus. Slika nam, prikazuje veliko Božje milosrđe koje nam se u potpunosti otkriva u pashalnoj Kristovoj tajni, a koja nam se u Crkvi najbolje očituje u svetim sakramentima. Svrha ove slike jest da nam posluži kao posuda kojom možemo zagrabiti i zadobiti milosti, te bude znak koji će svijet podsjećati na potrebu uzdanja u Boga i iskazivanja milosrđa svojim bližnjima. Riječi koje se nalaze napisane ispod slike, „Isuse, ja se uzdam u Te“, naglašavaju tu potrebu za pouzdavanjem. I sam Isus je rekao: “Slika treba biti podsjetnik na zahtjeve Moga milosrđa jer ni najsnažnija vjera ne znači ništa bez djela”. (Dnevnik Faustine Kowalske br. 742) Štovanje ove slike temelji se na molitvi punoj pouzdanja, popraćenoj djelima milosrđa. Isus je dao sljedeće obećanje onima koji na taj način budu štovali sliku: “Milost spasenja, veliki napredak na putu do kršćanskog savršenstva, milost sretne smrti, te sve druge milosti i blagoslove na ovome svijetu onima koji čine milosrđe i koji ga s pouzdanjem zazivaju. Ljudima pružam posudu s kojom trebaju dolaziti po milosti na izvor milosrđa.” (Dnevnik Faustine Kowalske br. 327)