Katedrala Mostar

SV. LUKA – EVANĐELIST MILOSTI I BOŽJEG MILOSRĐA

sv_lukaSv. Luka bio je podrijetlom Sirijac, rodom iz Antiohije. Potjecao je iz poganske sredine. To svjedoče prvi crkveni oci, kao i sam sv. Pavao, koji ga ne ubraja među one što potječu “iz obrezanja”. Sv. Luka nije poznavao niti slijedio izravno Isusa Krista za vrijeme njegova života i djelovanja na zemlji. Pavlove poslanice te Djela apostolska pokazuju
da je sv. Luka bio pratitelj i učenik sv. Pavla na njegovim misijskim putovanjima.
Evanđelje po Luki izvanredan je i jedinstven opis osobe Isusa Krista. Izvješća ukazanja arkanđela Gabrijela Mariji, Marijinog dolaska Elizabeti, rođenja Ivana Krstitelja i pjesme anđela kod rođenja Isusova otajstava su naše vjere kojih nema opisanih u drugim evanđeljim i ona čine jedinstven splet događanja koji se na poseban način obilježava u božićnim danima. Također, Lukino evanđelje na izvanredan i posebno istaknut način prikazuje Isusa kao onoga koji liječi bolesti duše i tijela, uz nebrojena čuda koja su to pratila i koja su opširno opisana od sv. Luke, možda i stoga što je sv. Luka i sam bio liječnik. Isus je kod sv. Luke prikazan prvenstveno kao suosjećajan i milosrdan Spasitelj čovjeka. U svom evanđelju sv. Luka nam donosi i prispodobe o veličini Božjeg milosrđa: izgubljena i nađena ovca, izgubljeni sin i milosrdni otac, milosrdni Samarijanac. Sv. Luka nam donosi i Isusov poziv: “Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan”. Bog je milosrdan jer je dobrostiv ne samo prema dobrima nego i “prema nezahvalnicima i prema opakima”. Sv. Luka nam je želio prenijeti po svom evanđelju kako biti milosrdan znači imati oko koje primjećuje tuđu nevolju i potrebu, srce koje je sposobno ganuti se i ruku koja učinkovito pomaže ne očekujući pritom ništa zauzvrat. Samo snaga iskustva primljenog milosrđa može nas učiniti sposobnima radovati se Božjem milosrđu prema drugome te da i mi sami postanemo milosrdni kao što je milosrdan Otac naš na nebesima. Dok je boravio u Jeruzalemu, sv. Luka imao je priliku susresti neke od onih žena, koje jedini od evanđelista spominje u svom evanđelju.
Lukina Djela apostolska jedinstven su i jedincat prikaz razvoja prve Crkve i širenja evanđelja u godinama nakon Isusove smrti, uskrsnuća i uzašašća. Tako sv. Luka na dramatičan način opisuje silazak Duha Svetoga nad apostole, propovijedanje Petra, obraćenje Pavla i misionarski rad apostola diljem tada poznatog svijeta. Sv. Luka izvještava i o mučeničkoj smrti đakona Stjepana i jedinstvenom događaju gdje Stjepan prije smrti “vidi otvorena nebesa i Isusa gdje stoji pored prijestolja”, kao i smrt prvog biskupa Jeruzalema-Jakova. Stara predaja drži da je sv. Luka naslikao prve slike- ikone, te mnogi prikazi Bogorodice koji se danas časte u raznim svetištima pripadaju toj tradicionalnoj predaji. Crkva slavi sv. Luku kao mučenika. Zaštitnik je liječnika i umjetnika – slikara, kipara, zlatara.