Katedrala Mostar

PROSLAVA ZAŠTITINICE KATEDRALE – ZAVRŠETAK GODINE BISKUPA ŽANIĆA

Na svetkovinu Marije Majke Crkve, naslovnika mostarske katedrale, 21. svibnja u 18 sati, slavljena je svečana sveta Misa i ujedno zahvalno misno slavlje u prigodi 100. obljetnice rođenja biskupa Pavla Žanića (Kaštel Novi, 20. svibnja 1918.). Okupljanje vjernika, svećenika i časnih sestara započelo je molitvom Gospine krunice. Sveta Misa započela je svečanom procesijom ministranata, bogoslova, svećenika i biskupa iz kapelice sv. Josipa, a zatim je uslijedila posvetna molitva ispred kipa Marije Majke Crkve. Ulaznu procesiju i cjelovito bogoslužje pratio je katedralni zbor Marija pod ravnanjem don Nike Luburića i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić. Okupljene vjernike, predvoditelja misnoga slavlja kardinala Vinka Puljića, apostolskoga nuncija u BiH Luigija Pezzuta, nadbiskupa Petra Rajiča, apostolskoga nuncija u Angoli i sv. Tomi i Principu, zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića, splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, biskupe: Dražena Kutlešu, Matu Uzinića, Petra Palića, Tomislava Rogića i Marka Semrena, sve svećenike, redovnike, časne sestre, rodbinu biskupa Pavla Žanića i predstavnike vlasti pozdravio je mjesni biskup msgr. Ratko Perić. Biskup Ratko uputio je i prigodnu propovijed o povijesti i razlozima štovanja Gospe kao Majke Crkve.
Generalni vikar don Željko Majić na kraju misnoga slavlja sve je pozdravio i prepustio završnu riječ katedralnome župniku don Luki Pavloviću koji je pročitao pismo upućeno Gradskoj upravi Grada Mostara zajedno s Gradonačelnikom u kojemu je izražena želja da jedna ulica u Mostaru dobije ime po blagopokojnome biskupu msgr. Pavlu Žaniću. Ovo je pismo don Luka na kraju svete Mise i predao gradonačelniku gosp. Ljubi Bešliću. Nakon svete Mise biskupi, svećenici i rodbina biskupa Žanića uputili su se u kriptu katedrale gdje su preneseni zemni ostatci biskupa Pavla, 2. svibnja 2018., a kardinal Vinko Puljić izmolio je molitvu za blagopokojnoga biskupa Žanića kao i za biskupe Marka Perića i Petra Čulu koji su također ovdje sahranjeni.
U 19.30, u velikoj katedralnoj dvorani, započela je svečana akademija i predstavljanje zbornika U vjeri, nadi i ljubavi. Stoljetnica rođenja biskupa Pavla Žanića (1918.-2018.). O životu i djelovanju biskupa Pavla te osobnim doživljajima i sjećanjima na svečanoj akademiji govorili su: splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić – iz rodnoga kraja i biskupije, apostolski nuncij msgr. Petar Rajič – kao svećenik kojega je biskup Pavao poslao u sjemenište i zaredio za svećenika, dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić – iz biskupije u kojoj je biskup Žanić djelovao kao apostolski upravitelj od 1988. do 1990., don Ivo Šutalo, vikar za Trebinjsku biskupiju i župnik iz Trebinja – uime svećenika naših biskupija, fra Ivan Ševo – uime Hercegovačke franjevačke provincije, te gosp. Srećko Vučina – uime vjernika laika. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić predstavio je Zbornik U vjeri nadi i ljubavi, a biskup Ratko završnim riječima zatvorio svečanu akademiju i Godinu posvećenu biskupu Pavlu Žaniću. Tijekom programa nastupila je sopranistica Ksenija Sanjković, uz glasovirsku pratnju Tomislava Leke, iz Zagreba i altistica Lucija Zovko, uz glasovirsku pratnju Damira Bunoze iz Mostara. Voditeljica programa svečane akademije i predstavljanja zbornika bila je Ana Buntić. (Cnak)