Katedrala Mostar

Mladi okupljeni oko Krista su budućnost: župe, grada i države

U našoj katedralnoj dvorani 3. 11. 2022. godine u večernjim satima za mlade našega grada bio zanimljiv susret. Ovo je naime, osma tribina koja se održala u našoj dvorani koja može primiti ne mali broj mladih. Zainteresiranost gostiju ne fali, a volja mladih na čelu s našim kapelanom u tom polju rada je konstantna. Bogu smo zahvalni što je ovaj naš prostor ispunjen mladosti, gdje svaki puta educiramo naše mlade nudeći im raznorazne teme za njihovu izgradnju.

Mjesec studeni, u katoličkom kalendaru započeo je sa svetkovinom Svih svetih, potom Dušnim danom. No, ovaj mjesec je poseban jer se mi hrvati sjedinjujemo u molitvi sa svim žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Zato su mladi odlučili organizirati i jednu tribinu u tom duhu, pozvavši za gosta branitelja Srećka Karića. Srećko Karić je imao zadatak govoriti o svom kalvarijskom putu u obrani svoje domovine, ali se i osvrnuo koliko mu je u tim teškim trenucima života pomogla vjera u Boga i krunica u ruci. „Heroji su izuzetno emotivni ljudi, ali ne smiju pokazati slabost“, kazao je Karić, te nastavlja „jednostavno moraju potisnuti emocije kako bi zadržali autoritet i tako hrabro vodili svoje vojske u pobjede“. Tribinu za mlade uveličala je i uvijek prigodna predstava koja je na slikovit način uvela gosta predavača u samu temu, kao i glazbene izvedbe Tamburaškog sastava Esminger, komornog sastava Tamburaškog orkestra Mostar.

Radosni smo što je duhovno bogat sadržaj posjećen od strane mladih. Mladi okupljeni oko Krista vesele ne samo ovu našu župnu zajednicu, nego svojim radom grade jedan bolji društveni svijet. Neka je Bogu na slavu, ljudima na korist, a njima na spasenje.