Katedrala Mostar

Poema o Vukovaru

U našoj katedrali, 17. studenoga 2022. godine u 19 sati, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, održan je veličanstveni koncert Poema o Vukovaru. Na početku koncerta sve prisutne je pozdravio naš župnik don Josip Galić riječima:
Čast mi je i zadovoljstvo sve vas večeras pozdraviti ovdje nazočne u našoj mostarskoj katedralnoj krasotici, kao i sve gledatelje TV Hercegbosne. Na poseban način pozdravljam naše večerašnje izvođače. Koliki je to broj mladih ljudi!
Večeras smo se okupili prigodom koncerta sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, posvećena svim braniteljima. Tema žrtve i ratnog stradanja, nažalost nije strana ni nama mostarcima, kao ni ovom katedralnom zdanju, koje je također razorila mržnja toga vremena, a ljubav ponovno obnovila.
Poema o Vukovaru još je jedan vrijedan uradak, našeg pastoralnog djelatnika ovdje u mostarskoj katedrali, mo. Don Dragana Filipovića, koji uz svoj zauzeti pastoralni rad nađe vremena i za skladanje.
Veliki hrvatsko-mostarski književnik Ilija Jakovljević, kako se bavio kršćanskim egzistencijalizmom, stalno se propitivao gdje je u ljudskom životu Božje mjesto i što je istina o ljudskom životu, kako on kaže: „Koji nije ni lijep ni ružan, on je duboko ozbiljan i blago onom tko shvati njegovo značenje i osjeti ritam njegova zagonetnog hoda.“
Eto dragi prijatelji život je „duboko ozbiljan“, mješavina dobra i zla. Ozbiljnost života ogleda se u tome da smo u konstantnom izboru na koju ćemo stranu. Ovaj koncert je znak i odgovor kako se na mržnju odgovara dobrotom, na metke i granate notama. Još jednom dobro došli i osjećajte se ugodno.
Nastupilo je osamdesetak izvođača uz prisustvo velikog broja gostiju. Autor glazbe je mo. Don Dragan Filipović, asistent Emil Bevanda. Izvođači su bili: Akademski zbor Pro musica – Mostar, Zbor glazbene škole Ivana pl. Zajca Mostar. Korepetitor Marijana Pavlović-Mostar. Solisti: Mia Anić – sopran – Mostar, Hrvoje Merdžo – bariton – Mostar, dirigent Filip Milošević.
Na kraju koncerta, nakon izvedenog djela, bilo je vidno oduševljenje prisutnog mnoštva, što su i iskazali dugotrajnim pljeskom.