Katedrala Mostar

Advent u katedralnoj župi

Došašće ili advent (lat. adventus – dolazak) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za Božić. Ujedno je i početak crkvene godine. Najranije može započeti 27. studenoga, a najkasnije 3. prosinca.

Naglasak ovog vremena crkvene godine jest: iščekivanje, nada, budnost i čežnja. U prvom dijelu došašća (do 16. prosinca) naglasak priprave je na Isusovom slavnom dolasku, kada će ujedno biti sudnji dan. U drugom dijelu (od 17. prosinca do 24. prosinca) vrijeme je priprave za Kristov rođendan, dan kada je Sin Božji postao čovjekom.

Zanimljivost došašća su i zornice, u našem puku omiljene rane Mise, koje imaju pokornički značaj. Susrećemo ih već u Srednjem vijeku. Slavlje došašća započelo je u 5. stoljeću.

Naša katedralna župna zajednica slavi svete Mise zornice od 1998 godine. Već od te prve godine, Mise zornice bile su ispunjene vjernim pukom. Pod Misama se ispovijedao veliki broj, ne samo naših župljana, nego i vjernika iz okolnih hercegovačkih mjesta: Širokog Brijega, Mostarskog Graca, Pologa, Kruševa, Čitluka…

Jedan od simbola adventa jest adventski vijenac s četiri svijeće, koje simboliziraju 4 adventske nedjelje.

Naši mladi u organizacije don Branimira Bevande i sestre Elvire Lovrić, izradili su dvjestotinjak adventskih vjenčića, te ih ponudili našim vjernicima na prodaju. Sav prihod od prodanih adventskih vijenaca išao je za potrebne. Ovo je bila i lijepa prigoda za kreativno druženje naših mladih. Drago nam je bilo, što su mladi nakon svetih Misa zornica, rado ostajali na druženju u našem pastoralnom centru.