Katedrala Mostar

Josipovo u mostarskoj katedrali

Kao duhovna priprema za svetoga Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, pripremali smo se trodnevnicom. Tri večeri trodnevnice slavili smo u radosti i zajedništvu, okupljeni oko oltara Gospodnjeg i oko svetoga Josipa. Trodnevnica je doista protekla u duhovnom uzdizanju posredstvom fra Valentina Vukoje, koji je predvodio prve dvije večeri trodnevnice, kao i našeg biskupa Petra koji je predvodio treću večer trodnevnice, u nedjelju 19. ožujka 2023. godine. Tu treću večer trodnevnice svetu Misu su pjevali pjevači 12 zborova iz raznih hercegovačkih župa. Veličanstven je doživljaj slušati kako 250 pjevača pjeva višeglasno svetu Misu kao jedno. Nakon svete Mise upriličeno je zborovanje u našoj katedrali. Nastupili su zborovi iz župa: Katedrale, Svetoga Petra i Pavla Mostar, Svetoga Mateja Mostar, Cim-Ilići, Svetoga Tome Mostar, Svetoga Ivana Mostar, Rotimlje, Studenaca, Prenja, Gradine, Potoka i Ravno-Trebinja.
Na sam blagdan svetoga Josipa, koji se ove godine liturgijski slavio 20. ožujka, svečano sveto Misno slavlje predvodio je i propovijedao novi zagrebački nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša u zajedništvu s više biskupa i velikog broja vjernika, što do sada na ovaj dan nije u katedrali zapamćeno.
U koncelebraciji s nadbiskupom Kutlešom bili su mjesni biskup Petar Palić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalii, pomoćni banjalučki biskup Marko Semren, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Francisco Assis Chullikatt, umirovljeni nadbiskup Pesara i delegat Talijanske biskupske konferencije Piero Cocci, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskup Želimir Puljić, porečki i pulski biskup Ivan Štironja, hvarski biskup Ranko Vidović, dubrovački biskup Roko Glasnović te naš umirovljeni biskup Ratko Perić. U koncelebraciji je bio i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.
Nakon svete Mise otvorena je izložba „Biskupijsko umjetničko blago“ u novootvorenoj biskupijskoj galeriji.
Neka nam sveti Josip isprosi blagoslov za naše obitelji, Crkvu i domovinu!