Katedrala Mostar

Prvopričesničko slavlje

Sedme uskrsne nedjelje, 14. svibnja 2023. godine naša župna zajednica proslavila je Prvu svetu Pričest. Dječja prisutnost nas podsjeća da i sami budemo poput djece, kako nas i sam naš Gospodin upozorava. Dječja čista srca, koja se zrcale na dječjim licima, mnoštvo vjernika koje pobožno moli i pjeva u crkvi i oko crkve, bjelina odjeće, prelijepo dekorirano oltarište po rukama naše sestre Elvire, predokus su one nebeske slave i čistoće.
Zbog kišnog vremena ove godine smo ispustili prvopričesničku procesiju. Svetu Misu je predvodio naš župnik don Josip Galić. Na početku misnog slavlja župnik je pozdravio prisutne roditelje i prvopričesnike. Nakon župnikova pozdrava prvopričesnica Anđela Ćorić, zajedno sa svojom mamom Irenom, izrekla je prigodnu recitaciju. Župnik je u propovijedi istakao kako svi želimo biti sretni ljudi i da to ne možemo ostvariti bez potpune istine o nama, te kako je opasno živjeti s djelomičnom istinom, kako nas svijet uči. Potpuna istina je da smo stvoreni od Boga, da nismo samo tijelo, nego i besmrtna duša i da je život jako prolazan. Lijek za prolaznost i ljudsku krhkost jest sam naš Gospodin Isus, koji nas krijepi svojom riječju i Presvetim sakramentom svete Pričesti.
Posebnost ovogodišnje svete Pričesti jest to, da su pod svetom Misom pjevali sami prvopričesnici uz pratnju malih župnih tamburaša. Njihov ovogodišnji vjeroučitelj, župnik don Josip organizirao je vjeronauk kroz katehezu, igru i uvježbavanje pjevanja. Pjevanje je strpljivo i poduzetno kao i uvijek uvježbavao naš maestro don Dragan. Na kraju svete Mise prvopričesnici su izašli pred oltar otpjevavši prigodnu pjesmu “Ljubav je pronašla put“.
Bogu smo zahvali za dar 87-ero djece, kao i za Isusovu trajnu prisutnost u sakramentu Tijela i Krvi njegove.