Katedrala Mostar

Velika Gospa

Oduvijek je blagdan Velike Gospe veoma čašćen od vjernika, ne samo u mnogobrojnim svetištima gdje žive Hrvati katolici, nego i u svakoj župi. Od izgradnje naše katedrale, koja je posvećena Mariji Majci Crkve, svaki se njezin blagdan slavi na svoj način.
Ljubav katoličkog puka spram Velike Gospe očitovala se i u našoj katedrali godinama. Posljednje dvije godine ovaj blagdan je u našoj katedrali doživio poseban procvat. Razlog je taj što se devetnica upriličila na Gospinom trgu i u izmijenjenoj satnici pobožnosti i svete Mise. Umjesto dosadašnjeg termina u 18 sati u katedrali, novi je termin u 20 sati. Samo mjesto molitve, kao i nova satnica, učinili su da se udeseterostručio broj vjernika na Gospinoj pobožnosti i svetim Misama.
Svaku večer devetnice bila je prigoda za svetu ispovijed, kojoj je pristupio veliki broj vjernika. Bilo bi nemoguće katedralnom pastoralnom osoblju ispovjediti toliki vjernički puk, bez bratske pomoći mostarskih župnika i kapelana, na čemu im iskreno zahvaljujemo. Kroz devet večerju prigodne Gospine pobožnosti, kao i svete Mise, uzveličali su razni pjevači: zbor župe svetoga Ivana iz Mostara, zbor župe Studenci, zbor časnih sestara franjevaka, domaći pjevači, klapa Narenta, Duo Grdelin (Don Dragan Filipović i Ivo Jurić) te sestre Rozić.
Kroz devetnicu svete Mise su slavili i propovijedali: don Nikola Menalo, generalni vikar, don Ivan Turudić, župnik župe svetoga Ivana Mostar, don Ivan Perić upravitelj svetišta i župnik župe Studenci, don Pero Milićević, župnik župe Cim-Ilići, don Damir Pažin, župnik župe svetoga Tome Mostar, don Mate Pehar, župnik župe Sutina, don Tomislav Ljuban, župnik župe svetoga Mateja Mostar, don Josip Galić, župnik, te biskup Petar.
Mnogobrojni vjernici su nam posvjedočili kako je svaka večer imala svoju duhovnu draž, a posebno uočnica blagdana Velike Gospe. Svetu Misu uočnicu slavio je i propovijedao naš biskup Petar. Na koncu Mise izvila se veličanstvena procesija crkvenim dvorištem. Dvadesetak ministranata i pedesetak ostale obučene djece u bjelinu pratilo je Gospu, koju su nosile četiri mlade majke, koje su zajedno rodile 22 djece. Mnoštvo prisutnog svijeta nije se ni moglo uključiti u procesiju jer je naše veliko dvorište bilo premalo. Zato planiramo ako Bog da, uz odobrenje crkvene i gradske vlasti, iduće godine procesiju organizirati od katedrale preko Balinovca, kroz Vatikan do katedrale. Procesiju su obogatili svojim naizmjeničnim pjevanjem i sviranjem katedralni zbor Marija i Hrvatska glazba Mostar, koja djeluje već 133 godine. Ovo je prvo crkveno slavlje nakon Drugog svjetskog rata, koje prati svojim sviranjem Hrvatska glazba. Na Veliku Gospu slavljene su svete Mise u katedrali: 7, 9 i 11 sati, te na Gospinom trgu u 20 sati. Nakon svete Mise u 20 sati upriličen je veličanstveni koncert bjelopoljskih tamburaša Ensminger, koji djeluju u Bijelom Polju od 1919. godine.
Po zagovoru blažene Marije na nebo uznesene rasplamti nam srce ognjem ljubavi da uvijek težimo k tebi!