Katedrala Mostar

BISKUPI BK BIH SLAVILI SV. MISU U MOSTARSKOJ KATEDRALI

MOSTAR:ZAJEDNIÈKO MISNO SLAVLJE NA SVETKOVINU SV.JOSIPAPrije početka radnog dijela zasjedanja, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u zajedništvu s delegatima susjednih Biskupskih konferencija, slavili su zajedničko Misno slavlje na svetkovinu sv. Josipa, u srijedu 19. ožujka u 18 sati u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru. Toga dana Mostarsko-duvanjska biskupija proslavila je svoga zaštitnika sv. Josipa.

U punoj mostarskoj stolnici Euharistiju je slavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s biskupima te uz suslavlje 21 svećenika, dijecezanska i franjevačka, te asistenciju dvojice đakona. Na Misi je sudjelovao i veći broj časnih sestara raznih kongregacija. Djelatnici biskupijskog Caritasa pobrinuli su se da sasvim blizu oltaru budu korisnici Rehabilitacijskog centra za osobe s posebnim potrebama „Sveta Obitelj“ iz Mostara.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić uputio je pozdrav i dobrodošlicu svima počevši od biskupa Biskupske konferencije BiH: kardinala Puljića, predsjednika mons. dr. Franje Komarice, biskupa banjolučkog, mons. dr. Tome Vukšića, vojnog biskupa u BiH te pomoćnih biskupa vrhbosanskog mons. dr. Pere Sudara i banjolučkog mons. dr. Marka Semrena. Iskrenu dobrodošlicu zaželio je i biskupima delegatima: Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikoli Kekiću, biskupu križevačkom, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ivanu Penzešu, biskupu subotičkom, i Albanske biskupske konferencije mons. Lucjanu Avgustiniju, biskupu Sape. Pozdravio je i vikara Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivana Ševu i generalnog vikara u Mostaru mons. Željka Majića. Kazao je kako je posebno radostan što je u među njima biskup Avgustini kojeg je zamolio da uputi prigodnu propovijed. Ujedno je čestitao biskupima Komarici i Penzešu 25. obljetnicu vođenja Banjolučke i Subotičke biskupije.

U uvodnoj riječi kardinal Puljić je pozvao sve da se utječu u zagovor sv. Josipu, patronu Mostarsko-duvanske biskupije, ističući da je ovaj svetac osobit uzor obiteljima, muževima, očevima, odgojiteljima i vjeroučiteljima.

Na početku prigodne propovijedi biskup Avgustini uputio je biskupu Periću i cijeloj mjesnoj Crkvi „iskrene čestitke moleći zagovor sv. Josipa da zagovara kod dragog Boga zaštitu i pomoć u pastirskom radu i životu ove Crkve“. „Dolazim iz Albanije, iz naroda koji je za vrijeme ateističkog – komunističkog režima pretrpio pravo mučeništvo za vjeru. Vjera je bila potpuno zabranjena, a narod bio zatvoren i jednom velikom zatvoru. Upravo ovih ožujskih dana sjećamo se naših mučenika koji se ne samo trpjeli mučeništvo nego su i u najtežim časovima života znali svjedočiti ljubav i oprost prema neprijateljima po primjeru Isusa Krista na križu. Pa i na današnji dan sjećamo se smrti u zatvoru nadbiskupa Tirane Vicenca Prenushija. I moj predšasnik biskup Gjergj Volaj bio je strijeljan 1947. godine u 43. godini života. Dan prije strijeljanja susreo je svoju majku. Bio je to susret sličan susretu Isusa i njegove majke na kalvarijskom putu. Biskup Volaj, vidjevši suze u očima majke, rekao joj je: majko, ne oplakuj danas mene nego plači radi onoga što će sutra snaći narod i Albaniju“, kazao je biskup Avgustini koji je istaknuo da pravi uspjeh života jest svetost.

MOSTAR:ZAJEDNIÈKO MISNO SLAVLJE NA SVETKOVINU SV.JOSIPA

Tumačeći misna čitanja kazao je da je „Josip bio čovjek pravedan koji je iskreno tražio Božju volju, a ne osobni interes“. „Josip je sačuvao duboko pouzdanje; ostao je otvoren Božjem svjetlu koje ga je prosvjećivalo i vraćalo mu mir i sreću. Današnji svetac je značajan zbog poslušnog i poniznog prihvaćanja Božje volje. Tu se nalazi ključ za svačiji život: biti otvoren za volju Božju – u osobnom životu, u obiteljskom životu, u društvenom životu, u životu na svim razinama. Evanđelje nam malo govori o Josipu, ali ono što je rečeno, dovoljno je da u njemu prepoznamo onoga koji je znak i poslanje, poticaj svima nama za savjesno obavljanje svih naših obveza“, kazao je biskup Avgustini.

zbor„Molimo sv. Josipa da nam isprosi istu vjeru, pouzdanje, poučljivost, velikodušnost i čistoću ljubavi. Neka njegova čvrsta vjera, njegovo spremno služenje, njegova poniznost, poslušnost, vjernost, čestitost i radinost budu i nama putokaz u hodu putem kršćanskog života. Ako nas i kad nas snađu krize i sumnje; ako ne čujemo Božji odgovor ma koliko ga molili; ako nam ponekad i vjera zbog toga dođe u iskušenje, uprimo pogled u Josipa i molimo ga da nam pomogne; da pomogne svima koji rade u Božjem vinogradu da nastave Isusovo poslanje“, poručio je na kraju biskup Avgustini. Cjelovita propovijed može se pročitati OVDJE.

Tijekom Mise liturgijsko pjevanje animirao je katedralni zbor pod ravnanjem don Nike Luburića.