Katedrala Mostar

ODRŽAN USKRSNI KONCERT U MOSTARSKOJ KATEDRALI

5. Na koncu programa svi su zajedno pjevali Kraljice neba raduj seProživjevši, duhovno i svečano, najveće Otajstvo ljudskoga spasenja, u kojem su katolički vjernici grada Mostara s posebno brojnim odazivom i ljudski neprocjenljivim osjećajem sudjelovali u liturgijskim obredima Velikoga tjedna s vrhuncem u svetkovini Uskrsnuća Gospodinova, Katedralni mješoviti zbor sa svojim ravnateljem don Nikom Luburićem, Simfonijski orkestar iz Mostara pod dirigentskom palicom maestra Damira Bunoze, u suradnji s Glavnom podružnicom Hrvatskoga kulturnog društva Napredak u Mostaru i njezinim čelnikom prof. dr. Miroslavom Palametom, na Uskrsni ponedjeljak u 19.00 sati, u katedrali Marije Majke Crkve i Kraljice neba i zemlje, podarili su svima zainteresiranima, ljubiteljima sakralne glazbe, hvalevrijedan uskrsni koncert.

U jednosatnom koncertiranju duhovno su obogatili brojnu publiku među kojom su bili i mjesni biskup Ratko Perić, generalni vikar don Željko Majić, župnik don Luka Pavlović i drugi svećenici. Na koncertu su nastupili solisti: Davor Radić, bariton, prvak Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu; Monija Jarak, rođena Mostarka, koja se trenutačno usavršava kod Zagrebačke mezosopranistice doc. Martine Gojčeta Silić i prvakinje Osječke opere primadone Vesne Baljak te je i profesorica u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca u Mostaru, i Ivan Jelić, tenor, student pete godine pjevanja na Glazbenoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Martine Zadro.

6. Damir Bunoza i Niko LuburićNa repertoaru bile su neke pučke uskrsne popijevke, ali i skladbe poznatih skladatelja: Schubertova Ave Maria, Mozartov Ave verum, Caccinijeva Ave Maria, Lowryjev Krist uskrsnu, Antonićeva Zemlja uzdrhta, Igrecov Emaus, popijevke iz Cithare octochorde: Gospodin slavno uskrsnu, Uskrsnu Isus doista, Nek mine Majko, za koje je obradbu napisao mladi glazbenik i dirigent Bunoza upravo kao i za Wojtylin Krist na žalu, te Zemlja uzdrhta, Isus usta slavni i Na nebu zora rudi, na čemu je mladom umjetniku nakon koncerta odano priznanje potičući ga da u neke solo pjevane uskrsne pjesme, kao na pr. Veliko je sad veselje, umjesno, s refrenom, uključi u svojoj obradbi i pedeseteročlani zbor, da Veselje bude veće, što je i sam rado prihvatio.

Koncert je završio svojevrsnom uskrsnom himnom: Kraljice neba, raduj se, u obradbi Julija Marića, koju su stojeći otpjevali svi nazočni te dugotrajnim pljeskom nagradili soliste, simfoničare, članove zbora, voditelja i dirigenta. Ostaje nada i želja da ovakav koncert postane tradicija i bude na duhovnu korist vjernicima te promicatelj sakralne glazbe, mladih umjetnika i poticaj članovima zbora da nesebično svojim glasom i na ovaj način daju ljudsku i vjerničku slavu slavno Uskrslomu.