Katedrala Mostar

ODRŽAN ADVENTSKI KONCERT

koncert_01U prepunoj mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve u nedjelju, 14. prosinca održan je Adventski koncert koji je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar, u suradnji sa Simfonijskim orkestrom Mostar i Župom Marije Majke Crkve u Mostaru.

Na koncertu su uz mostarske simfoničare nastupili glazbenici iz talijanskog grada Cremone, Coro Polifonico Cremonese, solistice Federica Zanello i Claudia Galanti uz ravnanje maestra Federica Mantovania, inače i voditelja zbora.

Izveden je raznolik program, a naglasak treba staviti na izvedbu Vivaldijeve Glorije, koju mostarska publika nema prigodu često slušati. I sve ostale izvedbe publika je pozdravljala dugim pljeskom, pokazujući i na ovaj način koliko cijeni ovakve kulturne projekte.

„Ovim koncertom željeli smo svim Mostarcima, ali i ostalim gostima koji su bili na koncertu, darovati vrhunski glazbeni događaj povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana. Glazba je najljepši jezik, svima razumljiv, i umjetnost koja tako lako povezuje ljude. Upravo su nadolazeći blagdani ono što posebno povezuje i sretno smo što možemo biti dio takvih veza. Napretkov moto glasi ‘Ako nekomu ne možemo produžiti život, možemo ga barem uljepšati’. Vjerujem da smo večerašnjim koncertom uspjeli u našoj nakani“, kazao je predsjednik mostarsko podružnice Napretka prof. dr. Miroslav Palameta.

koncer_02Gosti iz Italije su bili oduševljeni mostarskom publikom. „Ovo što smo doživjeli u Mostaru, ali i jučer u Sarajevu, nešto je što ćemo pamtiti cijeli život. Ova dva koncerta su sigurno među našim najljepšim koncertima. Ovakve iskrene ovacije i pljesak pokazuje prije svega koliko ste svi dobri, plemeniti i ljubazni. Organizacija je bila iznad svih naših očekivanja. Fascinirani smo radom Napretka i svime što rade za dobro čovjeka. Bili smo počašćeni biti dijelom jednog ovakvog projekta“, istaknula je predsjednica zbora Renata Patria.

Na koncertu su pored prof. Palamete bili i predsjednik Središnje uprave Napretka mons. prof. dr. Franjo Topić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije vlč. Željko Majić, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić, kao i predsjednici i predstavnici mnogih Napretkovih podružnica.