Katedrala Mostar

POPIS NEDUŽNIH ŽRTAVA II. SVJETSKOG RATA I PORAĆA

krizKomisija Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij, koju su zajednički osnovale obje BK u hrvatskom narodu, provodi veliko istraživanje o stradanju hrvatskoga naroda u II. svjetskom ratu i poraću te želi doći do svakoga pojedinca koji je poginuo u tome periodu ili stradao zbog ratnih posljedica. Osim prvotne namjene da popiše svakoga pojedinog katolika – žrtve rata u Hrvatskoj i BiH, Komisija ima za cilj na osnovi istraživanja i autentičnih podataka doći i do mogućih kandidata za crkveni postupak svjedočanstva vjere – mučeništva, a s time i do uzdizanja na čast oltara.

Blagopokojni naš biskup msgr. Pavao Žanić, među prvim biskupima Crkve u Hrvata još u onoj državi (1988. godine) koja se nikako ne može amnestirati od velikih zločina nanesenih nedužnim ljudima, jednako svećenicima, redovnicima i redovnicama i vjernicima, učinio je u suradnji sa svećenicima – župnicima bitan korak. U najvećem dijelu župa došlo se do osnovnih podataka. Ipak, to djelo, koliko god bilo veliko, nije potpuno i zaokruženo. Nije provedeno u Mostaru.

Poštovani župljani, molimo Vas za suradnju u prikupljanju podataka o svima onima (svima Vašima) koji su stradali u II. svjetskom ratu i poraću. Potrebni formulari koji se trebaju ispuniti i kasnije dostaviti mogu se pridignuti u župnom uredu.