Katedrala Mostar

Tečaj tamburice u katedralnoj župi

Od samog osnutka katedralne župe u Mostaru uz pastoralni rad, njegovala se glazba i crkveno pjevanje. U ovom četrdesetgodišnjem hodu i životu naše župe, za glazbena ostvarenja zaslužni su mnogi: sada već pokojni don Niko Luburić, sestra Gracija Akmadžić, mo. don Dragan Filipović, sestra Matea Krešić. Svoj obol u dali su i župni vikari: don Željko Majić, don Ivo Šutalo i don Ivan Perić. Naravno sve u suradnji s tadašnjim župnicima. Započelo se sa višeglasnim mješovitim zborom „Marija“ i s dječjim zborom „Slavuj“, jedan i drugi zbor djeluje i danas.
Uz ova dva vrijedna zbora, godinama djeluju i razne pjevačke grupe i klape, tko bi ih mogao sve nabrojiti. Tako je katedrala u svom djelovanju zauzela visoko mjesto i na glazbenom polju grada Mostara. Uz uvježbavanje pjevanja, godinama je djelovao i tamburaški ili mandolinski sastav, koje su uvježbavali don Dragan i don Niko. Kako ljudi kažu „Vrijeme gradi i vrijeme razgrađuje!“, tako je i s našim tamburašima, neko vrijeme su divno djelovali a zatim su zbog raznih okolnosti, posljednjih desetak godina prestali s djelovanjem.
Ove jeseni na župnikov prijedlog i u dogovoru s don Draganom, nabavljeno je 18 žičanih instrumenata za tamburaški orkestar. Bogu hvala da smo to uspjeli nabaviti jer to nije mali novčani izdatak. Bogu hvala i za don Dragana, koji je spremno prihvatio uvježbavanje zainteresirane djece i mladih. Našem mestru su spremni pomagati i članovi mostarskog i bjelopoljskog tamburaškog orkestra, koji uvježbavaju u našim katedralnim prostorijama, kojima se unaprijed i zahvaljujemo. Iskreno rečeno ja mislim da marljivom i neumornom mo. don Draganu neće biti potrebna ničija pomoć, osim Božjeg blagoslova.