Katedrala Mostar

PUČKE MISIJE U NAŠOJ ŽUPI

duh-sveti_golubKao što smo do sada najavljivali prigodom završetka “Godine milosrđa” od 13. do 20. studenog 2016. godine, organiziramo Pučke misije u našoj župi. Pučke misije su najprikladnije sredstvo da se duhovno obnovimo. Voditelji Pučkih misija bit će dvojica salezijanaca: don Damir Stojić i don Mihovil Kurkut. Plodovi njihova rada vidljivi su na poseban način među mladima i studentima u Zagrebu kao i na svim vjernicima u župama gdje su do sada vodili slične susrete i duhovne obnove. Mi svećenici katedralne župe željeli bismo da Bog i preko njih sve nas župljane duhovno obnovi i okrijepi na našem životnom putu ovdje na zemlji.
Što su to Pučke misije? To su izvanredni duhovni sadržaji: navještaja, slušanja i razmatranja Božje riječi, koja je kadra probuditi savijest svih ljudi. Svi mi smo ovdje na zemlji samo hodočasnički narod na putu prema vječnosti. Često se dogodi da se na tom putu umorimo, zalutamo i krenemo u krivom smjeru. Pučke misije imaju zadaću da nas vrate na pravi put, da nas duhovno okrijepe, da nam životni put osvijetle te da sigurnim putem idemo k svome odredištu – vječnoj sreći u nebu. U programu Pučkih misija biti će uključeni svi uzrasti: mala djeca, osnovnoškolci, mladi, bračni parovi, stari, bolesni i nemoćni.
U našoj župi u svim vjernicima mora se dogoditi probuđivanje savijesti kako nas poticaji Duha Svetoga, koji će nam progovoriti preko misionara, ne bi ostavili ravnodušnim. Zato se za misije treba dobro i temeljito molitveno pripremiti već u ovom razdoblju prije njihovog službenog početka. Stoga i u ovom uvodniku pišemo o značenju Pučkih misija. Dragi župljani, već sada vas molimo da planirate svoje vrijeme i uvrstite ovu duhovnu obnovu, koja će se uglavnom obavljati u večernjim satima, u svoj dnevni raspored. Misije započinju večernjom sv. Misom u 1800 sati u nedjelju 13. studenog, a završavaju u nedjelju 20. studenog svečanom sv. Misom u 1100 sati koju će predvoditi naš biskup mons. Ratko Perić. Sa zaključenjem Misija u našoj Katedrali bit će zaključena i “Godina milosrđa”.
Svaku večer u 18.00 sati bit će sv. Misa i propovijed, a zatim prigodno predavanje i molitveni susret za pojedine uzraste. Svaka večer završit će Euharistijskim klanjanjem i blagoslovom
pristutnih s Presvetim. Za uspjeh Misija preporučujemo svima da svaki dan izmolimo barem po jedan Očenaš, Zdravo Mariju i Slava Ocu u čast Duhu Svetomu. Isto tako za uspjeh Misija namijenit ćemo krunicu i litanije koje molimo svaki dan u Katedrali.
Dragi župljani, pred nama je izvor Božje milosti i blagoslova. Pripremimo se i raspoložimo svoj duh, te pristupimo radosno tom izvoru. Sve pojedinosti i raspored Pučkih misija nalaze se na posebnom dodatku u ovom broju Župnog lista. Raspored će biti vidljiv i na plakatima na oglasnim pločama, te internet stranici naše župe.